top of page

  .             .            .             .           

komorebi_BW_V002.png

Juwelen en hun onderhoud

img_20161227_094626.jpg

Goed bewaard is goed beschermd

Wanneer u een juweel aanschaft, heeft u hoogstwaarschijnlijk een op maat gemaakt doosje erbij gekregen. Juwelen die niet worden gedragen kunt u best hierin opbergen. Zorg dat je niet meerdere stukken bij elkaar legt, tenzij het doosje daarvoor voorzien is. Zorg dat diamanten niet in aanraking komen met elkaar en al zeker niet met andere (half)edelstenen. Diamanten scoren het hoogst op de schaal van Mohs. Dit wil zeggen dat alle andere steensoorten onder diamant bekrast kunnen worden door diamant.

Juwelen zijn niet actief aangelegd

Let op met het dragen van juwelen tijdens het sporten. Laat ze thuis of berg ze even veilig weg. Laat ze ook best uit tijdens het douchen of wanneer u werk verricht waarbij uw handen veel in aanraking komen met vuil of chemicaliën zoals tijdens het tuinieren of poetsen.

Wees de oester voor uw parel

Parels vormen zich in de beschermende omgeving van een oesterschelp. Wanneer deze gebruikt worden in een juweel verliezen ze deze bescherming en zijn ze uiterst kwetsbaar. Haarlak, parfum, make-up kunnen uw parels beschadigen. Deze beschadiging is onomkeerbaar. Laat uw verzorgingsproducten en parfum eerst volledig in de huid trekken, vooraleer je een parelketting om je hals laat pronken. Stukken met parels reinig je best niet zelf.

Wonderbaarlijk zeepsopje

Wanneer u thuis uw juwelen een schoonmaakbeurt wilt geven kan je dit doen met wat milde/neutrale zeep in een kommetje warm water. Dompel het juweel onder en gebruik een zacht borsteltje ( bv. tandenborstel) om zowel de binnen als buitenkant te bereiken. Spoel het juweel grondig af. Het afdrogen van het gereinigd stuk doe je best met een zacht doekje dat geen pluisjes achterlaat.

Zilver en oxidatie

Zilver kan zwart worden door zwavelverbindingen. Wanneer zilver in aanraking komt met deze zwavelverbindingen (aanwezig in bv. chloor, eieren…) kan er oxidatie optreden. De natuurlijke oliën die de huid aanmaakt kunnen ook reageren met zilver. De mate waarin het zilver reageert met deze stoffen is sterk afhankelijk van wat u eet en drinkt. Ook het nemen van bepaalde medicatie kan een effect hebben. Deze zaken beïnvloeden de zuurtegraad van uw huid waardoor er een reactie kan ontstaan. Ook zweet verhoogt de zuurtegraad van de huid waardoor zilver kan gaan oxideren.

Het positieve aan dit alles? Hierdoor weet u dat uw sieraad uit echt zilver bestaat. Ook het eerste gehalte zilver dat gebruikt wordt door de meerderheid van juweliers en goudsmeden (925 / sterling zilver) kan verkleuren.
 

Geen paniek wanneer uw sieraad deze verkleuring vertoont. Deze kunt u met zilverreiniger of een juwelenpoetsdoek terug schoon krijgen.
 

Je kan dit proces tegenhouden door een laagje rhodineer (dun laagje witgoud) te laten aanbrengen over uw juweel.
Bij ringen is dit wel niet aan te raden door de hogere slijtagegraad wegens wrijving.

bottom of page